Ledovec v reformě ve formě: v Plzni se otevírá Centrum duševního zdraví

Lidé s duševním onemocněním, kteří žijí v Plzni, mohou nově využívat služeb zdravotně sociálního týmu Centra duševního zdraví. První v Plzeňském kraji spouští Ledovec ve spolupráci s Psychiatrie-ambulance s.r.o. Centrum nabízí služby lidem s vážným duševním onemocněním, kteří potřebují pravidelně podporu v oblasti zdraví i v dalších oblastech každodenního života. Jedná se o dlouho chybějící prvek, který propojuje zdravotní služby s těmi sociálními.

V centru pracují psychiatři, psycholog, zdravotní sestry, sociální pracovníci i člověk s vlastní zkušeností s duševním onemocněním.

Přestože se na provozu centra podílí dva subjekty, pracovníci tvoří jeden tým a vzájemně se doplňují. „Díky tomu můžeme s klientem v jednu chvíli spolupracovat při zvládání projevů nemoci, s medikací i případných doprovodných zdravotních komplikacích a zároveň řešit, co jej tíží v běžném životě. Může to být podpora v každodenních záležitostech, jak si uvařit, utřídit finanční záležitosti, jak naložit s volným časem, hledat pracovní uplatnění nebo pomoci ve vztazích s rodinou. Hlavní je pro nás spokojenost člověka s vlastním životem, přestože má nějaké duševní onemocnění,“ uvádí konkrétní možnosti podpory vedoucí týmu Jana Nouzecká.

Centrum má veškeré zázemí na Lochotíně, kde Ledovec již dlouhodobě provozuje své služby. Zde jsou k dispozici ordinace psychiatra a psychologa, konzultační místnosti i společná kancelář celého týmu. Hlavní váha však stojí na poskytování podpory v terénu. „Smyslem centra duševního zdraví je pracovat s lidmi co nejvíce tam, kde žijí a jsou doma“ vysvětluje Nouzecká. Podpora týmu z centra duševního zdraví může také v některých případech pomoci předejít takovému zhoršení zdravotního stavu, které by si vyžádalo hospitalizaci. „Díky častému pravidelnému kontaktu s klientem kýmkoli z týmu můžeme zachytit problémy ve zvládání některých situací, které mohou poukazovat na zhoršování nemoci a rychle reagovat jak medicínskou, tak sociální intervencí,“ popisuje očekávání od nové služby psychiatrička centra Veronika Sýkorová. Centrum duševního zdraví nemá být konkurencí v současném systému péče, ale má ho doplňovat, aby lidé s vážným duševním onemocněním nezůstávali v nemocnicích déle, než je nutné. „Neznamená to, že by najednou nebyly hospitalizace úplně potřeba, ale jsme schopni ve spolupráci s akutní péčí klienta provést nástupem na hospitalizaci, jejím průběhem a především nejnáročnější částí návratu zpět domů. Tím, že má člověk stále kontakt s týmem a intenzivnější podporu po hospitalizaci, než bylo dosud možné a běžné, lze zkrátit celkovou délku hospitalizace na nejnutnější dobu překonání akutní fáze onemocnění,“ dodává doktorka Sýkorová.

Přestože Centrum duševního zdraví Plzeň funguje již od prvního dubna, na slavnostní otevření teprve čeká. „Bude sedmého května v půl druhé za účasti ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a dalších hostů. Ministerstvo zdravotnictví je totiž tím, kdo vznik našeho centra umožnil,“ zve na slavnostní otevření projektový manažer Ledovce Mgr. Petr Moravec.

Centra duševního zdraví jsou novým prvkem péče o lidi s duševním onemocněním. V rámci Reformy psychiatrické péče v ČR jejich pilotní provoz platí Ministerstvo zdravotnictví ČR z prostředků Evropské unie - Evropského sociálního fondu. Plzeňské centrum je součástí projektu CDZ II, v jehož rámci má do konce června 2019 vzniknout 16 center po celé ČR. Navazuje na projekt CDZ I, kdy vzniklo prvních 5 center. Celkem by v pilotní fázi do roku 2022 mělo vzniknout center 30. Z projektu je hrazeno prvních 18 měsíců pilotního provozu.

Nejen centrum duševního zdraví

Ledovec rozšířil i další možnosti podpory lidí s duševním onemocněním. Pro lidi z Plzně, kteří se potýkají s projevy duševního onemocnění teprve krátce, vznikl tým včasných intervencí. „Také v tomto případě se jedná o tým, který zahrnuje více odborníků. Skládá se z psychiatra, psycholožky, sociálního pracovníka a zdravotní sestry,“ představuje tým Mgr. Drahomíra Franzová, manažerka sociálních služeb Ledovce a odborný konzultant v projektu včasných intervencí. Tým funguje od prvního dubna a je součástí projektu VIZDOM Národního ústavu duševního zdraví. Je blízce navázán na služby Ledovce, především na Centrum duševního zdraví. „Je s týmem centra v denním kontaktu, má kancelář hned vedle,“ upřesňuje Franzová. Tým včasných intervencí se oproti ostatním službám Ledovce specificky zaměřuje na lidi v mladém věku, kdy se typicky duševní onemocnění poprvé může projevovat. „Včasnou podporou mladého člověka můžeme zlepšit prognózu dalšího vývoje onemocnění. Alespoň to tak ukazují zahraniční studie. Předpokládáme, že se to prokáže i v tomto projektu,“ věří Franzová.

O Ledovci:

Ledovec je zapsaný spolek, který vznikl v roce 2001 a od té doby vyrostl a vyprofiloval se jako hlavní poskytovatel služeb pro lidi s duševním onemocněním v Plzeňském kraji. Z malého zařízení pro pár klientů vyrostl v poskytovatele pěti sociálních služeb, akreditovaného vzdělavatele a realizátora řady dalších projektů. Kromě plzeňského regionu nyní působí také na Klatovsku. V rámci Reformy psychiatrické péče usiluje o důsledné pokrytí kraje dostupnými komunitními službami.

Psychiatrie-ambulance s.r.o.:

Poskytovatel psychiatrické a psychoterapeutické péče. Ve čtyřech ambulancích poskytuje péči pět lékařů. Smluvní poskytovatel péče všech zdravotních pojišťoven a partner projektu Centrum duševního zdraví Plzeň.

Kontakt:

Petr Moravec, projektový, finanční a PR manažer Ledovce

 

 

E-mail: petr.moravec@ledovec.cz

 

Mobil: +420 775 725 339, www.ledovec.cz