Anděl Strážný, z.ú. - rozhovor o tísňové péči

Lidé si mnohdy mají kde říct o pomoc, jenom o tom nevědí

Život přináší spoustu nepředvídatelných událostí. Nám samotným i našim blízkým. Někdy jsme to my, kdo pomáhá druhým a jindy se naopak může stát, že sami budeme potřebovat pomocnou ruku. Anebo aspoň vědomí, že v případě potřeby tu pro nás ta pomocná ruka bude. V kteroukoliv denní hodinu. Právě pro takové okamžiky je zde služba tísňové péče. Na otázky, které jsme si připravili, nám odpovídala projektová manažerka sociální služby tísňové péče Anděl Strážný, Kamila Podlahová.

Redaktor: Co to vlastně je tísňová péče, o jakou formu pomoci se jedná a jak tato služba funguje?

KP:  Tísňová péče je sociální služba, která pomáhá lidem v situacích náhlého zhoršení zdravotního stavu, pádu, napadení atp. Například naše organizace nabízí tísňovou péči napříč celou Českou republikou, pomáhá lidem skrze monitorovací zařízení s SOS tlačítkem, která jsou napojena na nonstop dispečink, kde je neustále někdo, kdo Vám v případě potřeby zprostředkuje potřebnou pomoc. Tísňová péče se však dá využívat i k připomínání léků, detekování dlouhodobé nehybnosti či si klienti mohou s dispečery jen tak popovídat na Povídavé lince či se v případě potřeby poradit.

Redaktor: Pro koho je tato péče vhodná?

KP: Tato služba je určena seniorům, lidem se zdravotním postižením, osobám dlouhodobě nemocným, po náročné léčbě či v krizové životní situaci. Ke každému klientovi je přistupováno zcela individuálně na základě jeho přání a potřeb.

Redaktor: Kolik tato služba stojí a jak se mohou lidé stát například Vašimi klienty?

KP: Služba u naší organizace stojí klienta denně přibližně 16 Kč, měsíčně 450-550 Kč, podle typu zařízení. Prvních 14 dní služby i samotné zařízení jsou zdarma. Stačí zavolat na bezplatnou linku 800 603 030 a domluvit si schůzku s jedním z našich sociálních pracovníků, který vše rád vysvětlí podrobněji.

Redaktor: Proč by lidé měli o této službě uvažovat?

KP: Pokud se potýkáte s problematikou péče o stárnoucí rodiče či prarodiče nebo potřebujete tísňovou péči ve svém každodenním životě Vy sami, s někým si popovídat, připomenout během dne léky, mít pocit jistoty a bezpečí, pak může být tísňová péče Vaším spolehlivým pomocníkem a podporou v uchování si soběstačnosti a samostatnosti. Nejdůležitější je nebát se říct si o pomoc.

 

Jedním z klientů Anděla Strážného je například Paní Eva (83) z Liberce. Bydlí sama v domě s pečovatelskou službou a náramek tísňové péče používá už několik let. Na naši otázku - Jak je spokojená se službou - nám řekla: ,,Krabičku s sebou nosím pořád, je to taková moje jistota. S děvčaty z dispečinku si ráda povídám a jsem hlavně ráda za povídavou linku.‘‘

Ke klientům Anděla Strážného patří i paní Marta (75 let) z Prahy, která se potýká od svého mládí s diabetem. Přestože tato nemoc paní Martě přináší mnoho zdravotních komplikací, snaží se žít naplno. Vystudovala hudební konzervatoř a věnovala se profesionálně zpívání v kapelách a v divadelních angažmá a jezdila zpívat i do zahraničí. Nyní paní Marta žije v Praze, společnost jí dělá její věrný kamarád, papoušek Laurinka a její synové s rodinami, kteří ji navštěvují. O službu Anděla Strážného projevila zájem z důvodu zajištění jistoty a bezpečí ve chvílích náhlého zhoršení zdravotního stavu či pádů, které se u ní často objevují a je s ní velmi spokojená.

 

Mgr. Kamila Podlahová, projektová manažerka

(T: +420 770 163 572, E: kamila.podlahova@andelstrazny.eu)

Přílohy